Rouw en verlies

Rouw & Verlies

Aandacht voor rouwverwerking en omgaan met verlies

  Verlies van een dierbare: Partner, Kind, Ouder, Broer of Zus

  Nabestaan na zelfdoding

Verlies van Gezondheid en omgaan met kanker/chronische ziekte

Rouwen omdat je dierbare er niet meer is, is de pijn voelen van het gemis. Een verlies kan ingrijpend zijn. ‘In de war raken’ of ‘de vraag is dit wel normaal’ kunnen daarbij horen. In deze verwarrende tijd is er onzekerheid over of je het wel 'goed' doet. Goede tips van anderen en zelfs lieve mensen om je heen kunnen je niet de hulp bieden die je nodig hebt. Steun en hulp bij jouw rouwproces helpen je weer verder.

Rouwbegeleiding

Rouwverwerking betekent stilstaan bij het verlies. En ruimte maken voor allerlei gevoelens van verdriet, boosheid, eenzaamheid, gemis enz. Verliezen vragen aandacht om geheeld te worden. Door met milde aandacht aanwezig te zijn, wordt er contact gemaakt met wat er is, daardoor ontstaat ruimte en dat maakt dat er naast verdriet en ongemak op den duur weer licht in het leven komt.

Je leert hoe jij op jouw unieke manier omgaat met je verlies. Welke patronen daarbij bij jou naar boven komen. Daardoor krijg je inzicht in jezelf, wordt je je bewust en ontstaat er ruimte.

Mindful omgaan met rouw en verlies

In tijden van rouw, waar je wereld bij wijze van spreken op zijn kop staat en er nauwelijks vanzelfsprekendheden zijn, kan de aandachtige houding -die je leert- een hulpmiddel zijn om ‘in het hier en nu’ te zijn. Een houvast in verwarrende tijden. Bij een verlies kan je overspoeld worden door allerlei emoties en gevoelens (pijn, verdriet, boosheid en meer). En ook vragen als: ‘Mag ik dit wel voelen?’ ‘Is dit normaal?’. Of je wilt het niet voelen. Allemaal begrijpelijke reacties. Mindfulness leert om alle gevoelens er te laten zijn. Ze horen erbij, ze zijn er immers. Op een zachte manier contact maken met wat er is. Rouw en verlies ruimte geven, waardoor het mogelijk wordt dat je je eigen innerlijke kracht hervindt.

Verlies na zelfdoding

Verlies na zelfdoding is vaak specifieker en soms ingewikkelder vanwege het onverwacht achterblijven en geen afscheid kunnen nemen. Daarnaast kunnen er vele vragen zijn naar het hoe en waarom. En de vraag naar wat er precies is gebeurd? Het lijkt een soort puzzel waar je op zoek gaat naar alle puzzelstukjes. Het raakt ook jezelf: Had ik maar …. De omgeving wil er vaak voor je zijn, maar kan zich ook onwennig en onhandig voelen.

Verlies van gezondheid en het omgaan met kanker/chronische ziekte

Een ziekte raakt je. Je verliest iets en hebt vaak te maken met veel onzekerheid over hoe het verder gaat. Dat kan een moeilijke tijd zijn. Soms gaat het over het grote thema ‘leven en dood’. En dat is vaak nog veel ingrijpender. Het kan je leven behoorlijk op de kop zetten. Begeleiding hierbij kan je helpen om te blijven staan in een stormachtige tijd. Wil je ondersteuning neem contact op.
*De praktijk ‘Begeleiding in Aandacht is opgenomen in het verwijsbestand van www.kanker.nl
*Begeleiding in Aandacht biedt psychosociale begeleiding in samenwerking met de Alvleeskliervereniging (AVKV).

Samenwerking bij Rouw en Verlies

Rouwbegeleiding in het kader van nazorg voor nabestaanden na het verlies van een dierbare verzorg ik bij twee mooie uitvaartbegeleiders de www.dezwaanuitvaarten.nl en www.altinguitvaarten.nl

Mijn praktijk voor rouw en verlies is opgenomen in het verwijsbestand van het landelijke Steunpunt Verlies www.steunbijverlies.nl. Daar ben ik gecertificeerd rouw en verliesbegeleider cat 3.

Praktisch

Een kennismaking en intake vormen de start. Samen kijken we wat er speelt en waar je tegen aanloopt. Vervolgens onderzoeken we hoe we verder samenwerken.

Wil je liever videobellen/beeldbellen of een wandelsessie buiten, dat kan ook.
Voor Videobellen maken we een afspraak (dag/tijd) en stuur ik je een mail met de uitnodiging. Je hoeft niets de downloaden. Je krijgt eenvoudig een mail op het moment van de afspraak en je klikt op een link. Op het genoemde tijdstip ga je thuis op een prettige, rustige plek zitten.
Voor een wandelsessie spreken we ook datum, tijd en plaats af. Je ontvangt informatie per mail over het afspreekpunt. We wandelen op een rustige plek, door weilanden en bos in de buurt van mijn praktijk.

Neem contact op met Marcella. Bel 06 44113371 of mail marcellavangool@gmail.com.

Meer over Rouw en Verlies

Aandacht voor anderen

Stichting TROST organiseert allerlei activiteiten, zoals workshops, rouwcafé, cursussen, lezingen e.d. rond het thema rouw, verlies en dood.

 

 

 

Ervaringen Rouwbegeleiding

2023 Vrouw 40 jaar
Jong moederverlies

"Het gemis van mijn moeder was groot en toonde zich in veel levenssituaties. Dat was moeilijk. Het leek soms alsof ik vast zat. Er is nu een completer beeld van mijn moeder. Er was vooral een bepaald kind-beeld wat de boventoon voerde. Daarin ben ik volwassener en zachter geworden. Als jong meisje had ik veel op me genomen. Het is lichter geworden doordat ik symbolisch de last terug heb gegeven waar die hoorde (en wat niet bij mij als meisje hoorde)."

2021 Vrouw (62 jaar)
Verlies van man

"Na het overlijden van mijn man was ik zo radeloos en in paniek dat ik hulp heb gezocht bij Marcella. In mijn omgeving durfde ik niet goed mijn verdriet en boosheid te laten zien en wist ik ook niet om te gaan met alle emoties die ik in mij had. Bij Marcella kon en durfde ik wel mijn verdriet en kwetsbaarheid te tonen zonder dat ze daar over oordeelde. Ik voelde me veilig en kon alles met Marcella delen waar ik mee zat. Ze toonde veel begrip. Ik heb van Marcella geleerd dat je het in het rouwen niet fout doet. Dat ik me weleens afvroeg of het wel normaal is/was wat ik voelde. En dat het me geruststelde te horen dat het niet gek is, dat het bij het rouwen hoort. Verder heb ik geleerd: Om hulp te vragen in mijn omgeving en niet teveel in de toekomst te kijken, maar in het nu te leven. Dit helpt mij."

2020 Man 30 jaar (5 online sessies)
Verlies van pasgeboren dochter

“Na het verlies van onze dochter stond voor mij een vraag centraal: ‘hoe gaan wij hier als stel mee om en hoe komen we hier samen doorheen’. Vrijwel direct heb ik contact opgenomen met Marcella. Met Marcella heb ik veel rust gevonden in het enorme verlies. Ik heb leren omgaan met de aanwezigheid van verdriet en diepe rouw, het steunen van mijn partner en leren stilstaan bij het verdriet wat er is. Voor mij waren deze sessies helpend om te realiseren dat rouw een plek verdiend. Marcella heeft mij veel troost gegeven door mij te laten beseffen dat echte troost is dat je verdriet mag bestaan. Bedankt Marcella, onze gesprekken hebben me echt geholpen."

2019 November Vrouw (3 sessies)
Verlies van man

“Op een zachte manier contact maken met wat er is. Rouw en verlies ruimte geven, waardoor het mogelijk wordt dat je je eigen innerlijke kracht hervindt.”

Deze twee zinnen op de website vingen precies mijn behoefte; ruimte geven aan rouw, maar met zachtheid. Ik geloof heel erg in eigen kracht, maar met alle emoties die bij rouw komen kijken, ben je het soms ook gewoon even kwijt. Ik wel in ieder geval. De gesprekken met Marcella waren voor mij helpend om te accepteren dat rouw en doorgaan naast elkaar bestaan en ook door elkaar heen kunnen, zullen en mogen lopen."

2019 Vrouw 48 jaar
Verlies broer door zelfdoding

"Marcella is een warme vrouw waarbij ik me gelijk op mijn gemak voelde. Met haar open houding kon ik zijn daar waar ik wilde zijn. De sessies bij Marcella hebben me veel gebracht in de rouwarbeid na het overlijden door suïcide van mijn broer.“

2018 Vrouw 72 jaar (9 sessies)
Verlies van haar man

" Ik voelde me zo welkom, ik mocht er helemaal zijn met alles wat het verlies van mijn man 9 maanden eerder in mij te weeg had gebracht en bracht. En in die ruimte van acceptatie mocht alles gevoeld en besproken worden. En kwam er weer helderheid en overzicht. Ook over wat rouwen nou eigenlijk is.”

2017 Man 28 jaar
Verlies van zus na zelfdoding

“Een jaar na het verlies van mijn zus had ik het gevoel dat ik vastzat met mijn verdriet. Naast dat Marcella toen een erg fijn luisterend oor is geweest, heeft ze me geholpen om stil te staan bij wat er in me omgaat en te accepteren wat er is. Dat maakte vaak emoties los die voorheen vastzaten.”

2016 Vrouw 51 jaar (15 sessies)
Vele verliezen

“Marcella heeft mij enorm geholpen bij het vinden van mijn manier van rouwen. Vakbekwaam én invoelend. Toen ik bij haar kwam, had ik geen idee hoe dat moest, rouwen. Ik was bang voor verdriet en ik vond het eng om het te delen met anderen. Ik had een hele hoop verdriet. Vanwege het zeer recente overlijden van mijn vader en tweede moeder binnen een paar maanden, ouder verdriet vanwege het plotseling overlijden van mijn beste vriendin en verdriet uit mijn kindertijd toen mijn moeder overleed. Marcella heeft mij laten laten zien hoe ik gevormd was door wat ik als kind heb meegemaakt. Ze liet me voelen dat ik het wel kan, rouwen. Dat het niet eng is, dat het zelfs mooi kan zijn en ook dat het rouwen ervoor kan zorgen dat je nog bewuster wordt van mooie dingen in het leven. Je moet er hard voor werken, maar met de hulp en steun van Marcella lukt dat ook. Bedankt Marcella!”

2014/2015 Vrouw (10 sessies)
Verlies vader

”Ik ben Marcella dankbaar voor de waardevolle sessies. Het heeft o.a. het volgende afscheid, waar ik erg tegenop zag vergemakkelijkt.”

Terugblik in 2015 van vrouw 38 jaar (6 sessies)
Verlies van vader door zelfdoding:

"Onze (voor mij) intensieve gesprekken liggen al weer een tijd achter ons, maar komen regelmatig nog in m'n hoofd voorbij. Ik kijk er met een goed gevoel op terug.”

2014 Vrouw (1 sessie)
Verlies van man en dochter

”Ik heb onze ontmoeting heel fijn en troostrijk gevonden. Het praten over ‘het niet weten……het niet te hoeven weten’ was echt verhelderend voor me. Ook de bevestiging dat ik op de goede weg ben heeft me goed gedaan.”

2012 Vrouw 50 jaar
Verlies van moeder

"Ik wil je bedanken voor de sessie, het gaf me het gevoel dat de ramen weer eens gewassen waren, de bagage in mijn koffer weer wat beter verdeeld is, waardoor het lichter is geworden."

2011 Vrouw 60 jaar (2 sessies)
Verlies van man

"Spannend omdat het gevoeligste in mij werd aangeboord en ik mij bloot moest geven. Dat doe ik niet zomaar.
Bijzonder omdat een onbekend persoon kans zag mij in 5 minuten zoveel vertrouwen te geven dat ik kon stromen en het verdriet eruit kwam. Verrassend omdat er zoveel gebeurde tijdens de gesprekken, vele lagen van het rouwproces kwamen langs en kregen zo een plaats. Het was intens, intensief, mooi en waardevol!"

2000 Vrouw 55 jaar (10 sessies)
Verlies van man

“Door mijn verhaal te vertellen en de vragen die Marcella stelde is er weer licht in mijn leven”.