Rouw & Verlies
Aandacht voor rouwverwerking & omgaan met verlies
Rouwen omdat je dierbare er niet meer is, is de pijn voelen van het gemis. Een verlies kan ingrijpend zijn. ‘In de war raken’ of ‘de vraag is dit wel normaal’ kunnen daarbij horen. In deze verwarrende tijd is er onzekerheid over of je het wel ”goed” doet. Goede tips van anderen en zelfs lieve mensen om je heen kunnen je niet de hulp bieden die je nodig hebt. Steun en hulp bij jouw rouwproces helpen je weer verder.
Rouwbegeleiding
Rouwverwerking betekent stilstaan bij het verlies. En ruimte maken voor allerlei gevoelens van verdriet, boosheid, eenzaamheid, gemis enz. Verliezen vragen aandacht om geheeld te worden. Door met milde aandacht aanwezig te zijn, wordt er contact gemaakt met wat er is, daardoor ontstaat ruimte en dat maakt dat er naast verdriet en ongemak op den duur weer licht in het leven komt.
Je leert hoe jij op jouw unieke manier omgaat met je verlies. Welke patronen daarbij bij jou naar boven komen. Daardoor krijg je inzicht in jezelf, wordt je je bewust en ontstaat er ruimte.
Mindful omgaan met rouw en verlies
In tijden van rouw, waar je wereld bij wijze van spreken op zijn kop staat en er nauwelijks vanzelfsprekendheden zijn, kan de aandachtige houding -die je leert- een hulpmiddel zijn om ‘in het hier en nu’ te zijn. Een houvast in verwarrende tijden. Bij een verlies kan je overspoeld worden door allerlei emoties en gevoelens (pijn, verdriet, boosheid en meer). En ook vragen als: ‘Mag ik dit wel voelen?’ ‘Is dit normaal?’. Of je wilt het niet voelen. Allemaal begrijpelijke reacties. Mindfulness leert om alle gevoelens er te laten zijn. Ze horen erbij, ze zijn er immers. Op een zachte manier contact maken met wat er is. Rouw en verlies ruimte geven, waardoor het mogelijk wordt dat je je eigen innerlijke kracht hervindt.
Mijn praktijk voor rouw en verlies is opgenomen in het verwijsbestand van het landelijke Steunpunt Verlies www.steunbijverlies.nl. Daar ben ik gecertificeerd rouw en verliesbegeleider cat 3.
Bel voor rouwbegeleiding bij Begeleiding in AANDACHT van Marcella: 030 2720639 / 07 44 11 33 71
Verlies na zelfdoding
Verlies na zelfdoding is vaak specifieker en soms ingewikkelder vanwege het onverwacht achterblijven en geen afscheid kunnen nemen. Daarnaast kunnen er vele vragen zijn naar het hoe en waarom. En de vraag naar wat er precies is gebeurd? Het lijkt een soort puzzel waar je op zoek gaat naar alle puzzelstukjes. Het raakt ook jezelf: Had ik maar …. De omgeving wil er vaak voor je zijn, maar kan zich ook onwennig en onhandig voelen.
Verlies van gezondheid en het omgaan met kanker
Een ziekte raakt je. Je verliest iets en hebt vaak te maken met veel onzekerheid over hoe het verder gaat. Dat kan een moeilijke tijd zijn. Soms gaat het over het grote thema ‘leven en dood’. En dat is vaak nog veel ingrijpender. Het kan je leven behoorlijk op de kop zetten. Begeleiding hierbij kan je helpen om te blijven staan in een stormachtige tijd. Wil je ondersteuning neem contact op.
Voorheen was het aanbod van rouw en verliesbegeleiding voor zowel het verlies van een dierbare als verlies van gezondheid ook verbonden met Cabane, Centrum voor leven met kanker. Nu is de praktijk ‘Begeleiding in Aandacht is opgenomen in het verwijsbestand van www.kanker.nl
Verlies van gezondheid en het omgaan met een chronische ziekte
Hoe te leven met een chronische ziekte die je leven voor een groot deel bepaald? Dat is vaak een vraag. Begeleiding in Aandacht biedt psychosociale begeleiding bij aandoeningen van de alvleesklier in samenwerking met de Alvleeskliervereniging (AVKV). Het gaat dan om ondersteuning bij de psychische gevolgen (emoties en gevoel) en de sociale gevolgen (binnen het gezin, werk en relaties) van de ziekte.
Samenwerking bij Rouw en Verlies
Rouwbegeleiding in het kader van nazorg voor nabestaanden na het verlies van een dierbare verzorg ik bij twee mooie uitvaartbegeleiders de www.dezwaanuitvaarten.nl en www.altinguitvaarten.nl
Alle sterren van de Hemel
Het ‘rouwspel’ Alle sterren van de Hemel is een mooie manier om in groepen of met families stil te staan bij het verlies van een dierbare. Het is vooral bedoeld om met elkaar in contact te komen over het verlies. Door ervaringen over het verlies te delen ontstaat er een verbinding, die vaak als helend wordt ervaren.
Wil je met jouw familie of in een andere groep het spel spelen, neem dan contact op.
Het spel ‘Alle sterren van de hemel’ spel wordt gespeeld door een vader en zijn drie dochters (met dank aan Daniëlle voor de foto)
Meer informatie ook op: www.allesterrenvandehemel.nl
Stichting TROST organiseert elke laatste zondag een rouwcafe in Utrecht: Café TrösT, voor iedereen die iemand aan de dood verloren heeft.Café TrösT is een plek waar je in een café-achtige sfeer kunt luisteren naar live-muziek, je verhaal kunt doen en door ervaringen uitwisselen wat lichter naar huis gaat. Gemeenschappelijke noemer van café TrösT is troost bij verlies en rouw.
Tröst organiseert workshops, activiteiten, cursussen (o.a. omgaan met het lot) lezingen en meer rond het thema rouw, verlies en dood.