Over rouw en verlies

golven eb en vloedAls je een verlies hebt geleden, nestelt het verdriet zich in je systeem. Het zwelt aan en ebt weg. Verdriet of gemis van een dierbare zal dus steeds weer zo nu en dan de kop opsteken.

 

Vandaag is de Bijlmerramp 25 jaar geleden. Ik weet nog hoe ik (25 jaar geleden) geraakt werd door de ramp, door de schrik van een ongeluk, door de vele doden. En ergens zo kon voelen hoeveel nabestaanden er nu ontredderd achterbleven.

 

Het raakte mijn gevoel van de dood van mijn zus Hanneke een half jaar daarvoor. Ze kwam om door een lawine in Frankrijk, samen met 9 Nederlanders. Ook hier de schrik van de onverwachte plotselinge dood, de ontreddering, het ongeloof, de pijn en het verdriet.

 

Vandaag ben ik opnieuw geraakt doordat ik nog zo goed weet hoe het mij 25 jaar geleden raakte op die twee manieren, de ramp en mijn verlies.

En nu voel ik vandaag weer hoe mijn verdriet en gemis er weer even is.