Eenvoud en Simpel

blij zijn met het blije en verdrietig met t verdrietige

Is jouw leven simpel en eenvoudig?

In de Mindfulnessretraite van Edel Maex (Belgische mindfulnesstrainer en psychiater) benoemde Edel dat hij steeds zoekt naar de woorden om Mindfulness precies weer te geven. Hij merkt dat de omschrijving voor Mindfulness steeds eenvoudiger wordt. ‘Het gaat om de bereidheid te kijken. En te stoppen.’
Dat klinkt simpel en eenvoudig, maar betekent niet dat het makkelijk is.

Doorgaans zijn we gewend door te gaan. Door te gaan met doen. Heb je een klusje af, dan verschijnt er onmiddellijk het volgende klusje. Zo kan je meegenomen worden in de maalstroom van het leven. In de DOE-modus stellen we ons een doel en evalueren we of we ons doel al wat gehaald hebben. Boodschappen doen, kinderen naar school, emails afmaken to-do lijstjes. STOPPEN is dan niet makkelijk. Echt niet.

Door te stoppen gebeurt er wat. Bijvoorbeeld de aangemaakte adrenaline (van het doen) kan ook weer gaan zakken. En het lichaam kan de tijd krijgen (en ook de geest) om vanzelf weer in balans te komen. Het lichaam zorgt voor herstel doordat we ook in contact kunnen komen met onze natuurlijke kalmte en rust. Lichaam en geest kunnen vanzelf herstellen door te stoppen met DOEN.

Mindfulness is onderbreken waar je mee bezig bent, stoppen. Veel stressproblemen hebben te maken met het feit dat we alsmaar doorgaan. Vanuit de maalstroom van het leven en vanuit stressperspectief lijkt het absurd om te stoppen. Dat voelt als onmogelijk en tegennatuurlijk.

Stilhouden en kijken naar het gebeuren. Naar het gebeuren van je gedachten, naar het komen en gaan van …. En te zijn, zonder te doen. Zonder doel. Je bent er. Dat is de zijns-modus, dan ben je aanwezig in het hier en nu. Niets hoeft opgelost te worden.

Het is niet zo dat onze gevoelens (emoties, gedachten en wat meer…) weg moeten. Maar je hoeft er ook niet mee door te gaan. De middenweg is ze nemen zoals ze zijn en er bewust van zijn. Zodat je kan gaan kijken. En gaan vertrouwen dat je elk moment weer opnieuw kan kiezen tussen doorgaan en stoppen en kijken.

Ik wens je veel eenvoud en geluk.

Misschien is geluk het vermogen
om blij te zijn met de blije dingen
en verdrietig te zijn zijn met de verdrietige dingen. 

Simpel, toch?